• Nema proizvoda u korpi.

Internet prodavnica

Tehnika i tehnologija – Materijal za 5. razred

1.570,00 Din

+ Troškovi  dostave : 300,oo din
Za porudžbine u iznosu većem od 4.000 dinara usluga dostave je besplatna.

 

Autori: Milan Sanader i Gordana Sanader

REŠENJE MINISTARSTVA PROSVETE 650-02-00203/2018-07 od 27.4.2018.

  • 40 ponuđenih ideja
  • 14 razrađenih ideja

Product Description

Autori: Milan Sanader i Gordana Sanader

REŠENJE MINISTARSTVA PROSVETE 650-02-00203/2018-07 od 27.4.2018.

Materijal za konstruktorsko modelovanje prilagođen je Nastavnom planu i programu predmeta Tehnika i tehnologija za 5. razred. U okviru uputstva date su informacije za realizaciju praktičnog dela nastave iz oblasti Resursi i proizvodnja i Konstruktorsko modelovanje. Kao prilog je dat tehnički crtež za maketu raskrsnice iz oblasti Saobraćaj.

U oblasti Resursi i proizvodnja dati su primeri oblikovanja proizvoda od papira, tekstila, kože i drveta. Iza svakog primera dat je prostor za oblikovanje sopstvene ideje.

Oblast Konstruktorsko modelovanje namenjena je razvoju preduzetništva. Kvalitet proizvoda predstavlja značajan pokazatelj uspešnosti na tržištu. Zbog toga smo u ovoj oblasti u svakom primeru, umesto jedne, ponudili tri ideje. Nakon skiciranja izabrali smo najbolju ideju, izradili tehnički crtež i tehnološku listu.

Ovi primeri mogu da se realizuju na način da svaki učenik samostalno izradi tri skice na zadatu temu, pa da izabere jednu od njih i izradi upotrebni predmet. Predlažemo da organizujete grupe od tri učenika gde će svako u grupi predstaviti svoju ideju. Nakon analize, grupe će odlučiti za jedan model koji će da izradi.

U okviru ovog materijala pripremili smo i primer za timski rad na zadatu temu. Tema je Izrada modela nameštaja dečje sobe. Odeljenje se deli u pet grupa i svaka grupa izrađuje jedan komad nameštaja, na način kako je to predloženo za celu oblast Konstruktorsko modelovanje.

Posle svakog primera ostavljen je prostor za razradu sopstvene ili izabrane ideje. Nakon svih primera za oblikovanje u materijalu, nalazi se primer Izveštaja o izrađenom predmetu.

Na kraju ovog uputstva dat je prilog za izradu makete raskrsnice za koju preporučujemo da se realizuje kao rad u parovima.

Slično