• Nema proizvoda u korpi.

Internet prodavnica

Tehnika i tehnologija – Udžbenik za 8. razred

1.150,00 Din

+ Troškovi  dostave : 300,oo din
Za porudžbine u iznosu većem od 4.000 dinara usluga dostave je besplatna.

 

Autori: Milan Sanader, Gordana Sanader, Miomir Filipović i Zoran Bogatinović

REŠENJE MINISTARSTVA PROSVETE 650-02-00007/2022-07 od 09.05.2022.

  • 164 strane
  • 5 poglavlja
  • preko 360 ilustracija i slika
Kategorija:

Product Description

Autori: Milan Sanader, Gordana Sanader, Miomir Filipović i Zoran Bogatinović

REŠENJE MINISTARSTVA PROSVETE 650-02-00007/2022-07 od 09.05.2022.

U osmom razredu, četvrtoj, završnoj godini izučavanja u osnovnoj školi tehnika i tehnologija, upoznaćeš se sa elektrotehnikom. Priču o ovoj tehnici pratićeš kroz iste oblasti kao u prethodnim razredima. Na početku svake oblasti najavljuju se znanja i veštine koje treba da stekneš kada se na osnovu objašnjenja nastavnika i svog samostalnog rada i istraživanja upoznaš sa navodima iz udžbenika. Sadržaji udžbenika izloženi su tako da te upućuju na razmišljanje, istraživanje, zaključivanje, samostalan rad. Ključne reči i najvažnije činjenice svake oblasti nalaze se na kraju svake oblasti pod nazivom Ukratko. Na tim stranama proveri svoje znanje odgovorajući na pitanja i rešavajući postavljene zadatke.
U oblasti Životno i radno okruženje upoznaćeš se elektrotehnikom, računarstvom i mehatronikom, njihovim razvojem i razumeti kako su ove discipline međusobno povezane. Naučićeš kako da pravilno upotrebljavaš električne aparate i uređaje u domaćinstvu, kao i da razlikuješ energetski efikasne od onih čije korišćenje nije prihvatljivo jer narušavaju životnu sredinu Pošto si na pragu budućeg školovanja za tvoju odluku važne su informacije o zanimanjima elektro struke.
U oblasti Saobraćaj upoznaćeš se sa saobraćajnim sredstvima na električni pogon i hibridnim vozilima. O podsistemima saobraćajnih sredstava bilo je reči u sedmom razredu. Ova znanja proširićeš informacijama o električnom i elektronskom sistemu kod mopeda i putničkog vozila. O prenosu podataka na daljinu, kao posebnom segmentu saobraćaja čitaćeš u priči o telekomunikacijama.
O specifičnostima tehničkog crtanja iz oblasti elektrotehnike naučićeš u okviru oblasti Tehnička i digitalna pismenost. Koristićeš računarski softver za sastavljanje i simulaciju rada električnih i elektronskih kola. Saznaćeš o mogućnostima upravljanja procesima i stvarima na daljinu i izraditi elektromehanički model kojim ćeš upravljati pomoću računara.
Oblast Resursi i proizvodnja daje ti priliku da se upoznaš sa elektroenergetskim sistemom naše zemlje. Saznaćeš kako se proizvodi električna energija, na koji način stiže do korisnika i kako ti električne kućne instalacije omogućavaju da električnu energiju koristiš u svom domaćinstvu. Naučićeš da meriš električne veličine multimetrom i razumeti kako rade električne mašine i elektrotehnički aparati i uređaji u domaćinstvu. Pametnih uređaja koje danas koristimo ne bi bilo da u njih nisu ugrađene elektronske komponente, koje ćeš povezivati u elektronskim kolima na časovima konstruktorskog modelovanja.
U oblasti Konstruktorsko modelovanje imaćeš priliku da realizuješ svoje ideje, ili da izradiš neki od ponuđenih modela ili stvarnih uređaja—alarma. Pravićeš oglede i upravljati izrađenim modelima pomoću računara. Nastavićeš da razvijaš svoje preduzetničke ideje uz pomoć sadržaja koji te upućuju kako da svoj rad vrednuješ i oblikuješ kvalitetan proizvod.
Nadamo se da posle četiri godine bavljenja tehnikom imaš saznanja i interesovanje da neka od tehnika bude tvoj izbor u daljem školovanju. Koju god da izabereš nećeš pogrešiti.

Slično