• Nema proizvoda u korpi.

Internet prodavnica

Tehnika i tehnologija – Udžbenik za 7. razred

1.150,00 Din

+ Troškovi  dostave : 300,oo din
Za porudžbine u iznosu većem od 4.000 dinara usluga dostave je besplatna.

 

Autori: Milan SanaderGordana Sanader, Rada Radaković, Vesna Šimšić i Željen Šimšić

REŠENJE MINISTARSTVA PROSVETE 650-02-00009/2022-07 od 09.05.2022.

  • 160 strana
  • 5 poglavlja
  • preko 400 ilustracija

 

Kategorija:

Product Description

Autori: Milan SanaderGordana Sanader, Rada Radaković, Vesna Šimšić i Željen Šimšić

REŠENJE MINISTARSTVA PROSVETE 650-02-00009/2022-07 od 09.05.2022.

U sedmom razredu, trećoj godini izučavanja tehnika i tehnologija upoznaćeš se sa mašinskom tehnikom. Priču o ovoj tehnici pratićeš kroz iste oblasti kao u prethodnim razredima. Svaku oblast najavljuje slika i niz ishoda, napomena koje ti najavljuju kako ćeš obogatiti svoje znanje i veštine kada se upoznaš sa sadržajem oblasti. Sadržaji udžbenika izloženi su tako da te upućuju na naredne strane na kojima ćeš pronaći detaljnija objašnjenja. Ključne reči i najvažnije činjenice svake oblasti nalaze se na kraju svake oblasti pod nazivom Ukratko. Na ovim stranama proveri svoje znanje odgovorajući na pitanja i rešavajući postavljene zadatke.
U oblasti Životno i radno okruženje upoznaćeš se sa istorijskim razvojem mašina. Naučićeš kako da štediš energiju u svom domaćinstvu i kako tehnologije utiču na životnu sredinu. Pošto se bliži vreme za tvoju odluku o nastavku školovanja, biće ti od koristi informacije koja su zanimanja mašinske struke.
O mašinama spoljašnjeg i unutrašnjeg transporta upoznaćeš se u oblasti Saobraćaj. Upoznaćeš bicikl, moped i automobil kao sisteme i njihove podsisteme. Sadržaji ove oblasti posebno ti ukazuju koliko je za tvoju bezbednost važno da voziš ispravan bicikl.
Znanja iz tehničkog crtanja proširićeš novim detaljima koji se vezuju za tehničke crteže u mašinstvu. Uz malo upornosti ovladaćeš u okviru oblasti Tehnička i digitalna pismenost i računarskim programom za CAD. Očekujemo da će ti najzanimljiviji deo ove oblasti biti upoznavanje sa upravljanjem i kontrolom korišćenjem računara i interfejsa.
U oblasti Resursi i proizvodnja upoznaćeš se sa materijalima u mašinstvu, njihovom primenom, klasičnim tehnologijama obrade, savremenim tehnologijama obrade, tehnološkim mašinama, pogonskim mašinama kao i robotima. Na osnovu predloženog rešenja ili sopstvene ideje izradićeš model pogonske mašine.
U oblasti Konstruktorskog modelovawa primenićeš stečena znanja i prikazati veštine korišćenja alata. Nadamo se da ćeš realizovati svoju ideju i izraditi funkcionalan model. Pokaži preduzetnički duh i za svoj proizvod kreiraj reklamu kojom ćeš pronaći kupca. Očekujemo da će ponuđeni primeri za tebe biti podstrek i inspiracija da samostalno, u grupnom ili timskom radu realizuješ svoje ideje.

Želimo da izrazimo veliku zahvalnost našim saradnicima koji su nam nesebično pomogli u pisanju pojedinih naslova ovog udžbenika.
Miomiru Filipoviću–Osnovne komponente IKT uređaja
Draganu Andriću–Upravljanje i kontrola korišćenjem računarske tehnike i interfejsa.
Ani Tešović–Upotreba elektronske korespodencije sa ciljem unapređenja proizvoda i Kreiranje reklame za izrađen proizvod.

Slično